Arşivden Şahmaran Hikâyeleri çıkarıp sizlerle paylaşma fikri güzel geldi. Bu fikir aslında Hermes Sahaf‘ın sitesinde başlattığı Osmanlı Türkçesi kitaplarından olan Ferahnaz Sultan’ın Maceraları’na yer veren ‘Binbir Gün(düz) Masalları’nı görünce aklıma geldi.
Okumak isteyenler için:
https://hermessahaf.com/korona-gunlerinde-ferahnaz-sultan/
Bilgiyi alıp saklamak rafa gizlemek yerine ulaşılabilir bir hale getirmek için hayat buldurmaya çalıştığım bu sitede sizlerle 1925 yılında Osmanlı Türkçesiyle basılmış bir Şâhmeran Hikâyesi paylaşıyorum. Kitabın yazarı Süleyman Tevfik Özzorluoğlu, (1861, İstanbul – 1939, İstanbul) Türk mütercim, gazeteci ve sözlükbilimci.
Mabeyn kâtiplerinden Zorluzade Hacı (Aziz) Hüsnü Bey’in çocuğudur. Arapça, Farsça, Fransızca ve İtalyanca eğitimi aldı. 1881’de Antep’te Fransızca öğretmenliği yaptı. Halep ve Selanik’te çeşitli memurluk görevlerinde bulundu. 1897 yılındaki Osmanlı – Yunan savaşına Sabah gazetesi muhabiri olarak katıldı. 1906 yılında Meclis-i Kebîr-i Maârif üyesi oldu. Türkiye’de cumhuriyetin ilanından sonra çeşitli gazete ve dergilerin yönetim kadrosunda yer aldı. Süleyman Tevfik telif ve çeviri alanında birçok eser verdi. Toplamda 164 farklı eserinin olduğu bazı kaynaklarca belirtilmektedir. Avan-zâde Mehmed Süleyman ile beraber Muhît-i Tefeyyüz adında Fransızca bir sözlüğün de yazarıdır. Bu sözlüğün ön sözünde Fransızcanın çok önemli bir dil olduğunu belirterek eseri hazırlama nedenlerinden bahsetmiştir. Çeviri alanında ise Batı dillerinden Osmanlı Türkçesi’ne de birçok roman çevirisi yaptı. Ayrıca çocuklar için bazı eğitici çeviriler yaptı. Diğer çevirileri ise polisiye ve tarihi romanlar oldu. (Kaynak Wikipedi)
Osmanlıca okuyanlar ve rşiv meraklıları için aşağıdaki PDF’i bırakıyorum itr sitemizden okuyun isterseniz indirip arşivinize ekleyin.
Lafı daha fazla uzatmayıp sizleri Şâhmeran Hikâyesi ile baş başa bırakıyorum.
Her ne kadar sürçi lisan ettimse affola…
Kapak
Şâhmeran Hikâyesi
Suhulet Matbaası – İstanbul, Çakmakçılar Sünbüllü Han
İç Kapak
Süleyman Tevfik
Şâhmeran
Meşhûr-ı cihân olan Şâhmerân Hikâyesi tarz-ı zebenân ve ifâdâtı sâdeleştirilmiş ve tashih idilmiş: son derecede merâk-âver ğarîb bir hikâyedir.
Sâhib ü Nâşiri: Cemmiyet Kütübhânesi/ Hüseyn Kasım
İstanbul-Necmi İstiklâl Matbaası 1341 (1925)
Selamlar, Ortak amaca hizmetteyiz. Gönlüm masalda. Yolum da masal ve çevremde masalcılardan. İstanbul’da olmanız dolayısıyla pek sizinle karşılaşamadık. Fakat takip ediyorum. Bu arada PDF dosyaya artık ulaşılamıyor. Eğer sizde varsa paylaşmanız mümkün mü?