Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the advanced-ads domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/muzipmasal/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Masal diyarlarına Tebriz’den açılan kapı: Tebriz’den Masallar – Muzip Masal Cini

Masal diyarlarına Tebriz’den açılan kapı: Tebriz’den Masallar

Masal masal içine açılan tüm kapılara ulaşmaya çalışan masal araştırmacısı Seçkin Sarpkaya’nın 2016 yılında İran’ın Tebriz bölgesindeki masalları derlediği “Tebriz Masalları” kitabı Karakum etiketiyle raflarda yerini aldı. Daha önce Türklerin Şeytani Masalları ve Mehmet Berk Yaltırık ile birlikte hazırladığı Türk Kültüründe Vampirler kitapları ile tanıdığımız araştırma görevlisi Seçkin Sarpkaya bu kez İran’ın Türklerinin ile karşımıza çıkıyor. Tebriz’de birebir kayıtlarla derlenmiş 13 masalın yazıya geçirildiği bu eşsiz kitapta bizi Tebriz Türkleri’nin uçsuz bucaksız hayal alemine davet ediyor. Eğer masallara dair bir şeyler okumak istiyorsanız dilden dile günümüze kadar ulaşan bu masallara kulak vermenizi tavsiye ederim.

 

 

Kitabın Tanıtımı:

Seçkin Sarpkaya’nın 3. kitabı “Tebriz’den Masallar: İran Türklerinden Derlenen Metinler” çıktı!

Daha önce yüksek lisans tezinden uyarlanan ve 2017’de yayınlanan “Türklerin Şeytani Masalları: Türk Masal ve Efsanelerinde Demonik Varlıklar” ve Mehmet Berk Yaltırık ile birlikte hazırladıkları, 2018’de yayınlanan “Türk Kültüründe Vampirler: Oburlar, Yalmavuzlar ve Diğerleri” adlı kitaplarıyla tanıdığımız akademisyen Öğr. Gör Seçkin SARPKAYA, 2019 ile birlikte “Tebriz’den Masallar: İran Türklerinden Derlenen Metinler” adlı üçüncü çalışmasıyla karşımızda.

Sarpkaya’nın bu çalışması alanda yapılmış bir saha çalışmasına dayanmakta. Kitapta kısa bir giriş ile 13 masal metni yer almaktadır. Prof. Dr. Metin Ekici’nin yürütücüsü ve Sarpkaya’nın araştırmacı olduğu “Tebriz Türk Masallarının Tespiti, Derlenmesi ve Yazıya Geçirilmesi” adlı bilimsel araştırma projesi ve Sarpkaya’nın doktora tezi kapsamında 2016 yılında, İran’ın Tebriz şehrinde alan araştırması sonucu sözlü kaynaklardan Azerbaycan Türkçesi ile kayda alınan masallardan 13 tanesi seçilmiş ve Türkiye Türkçesi ile bu çalışmada okuyucu karşısına çıkmıştır. Kitaptaki masalların tamamı sözlü kaynaklardan yazıya derlenip titizlikle yazıya geçirilmiş ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış metinlerdir.

Sarpkaya’nın bu çalışması, daha önceki çalışmaları gibi Karakum Yayınevi etiketiyle basılmıştır. Kitabın sunuş  yazısı Magma dergisi ve masallarla ilgili çalışmalarıyla tanıdığımız Özcan Yüksek’e, arka kapak yazısı kitaptaki masalların da anlatıcılarından biri olan Tebrizli Sousan Navadeh Razi’ye, editörlüğü Mehmet Altıntaş’a, son okuması Rabia Karaboyun’a ve kapak tasarımı Uygar Özdemir’e aittir.

 

Arka Kapak Yazısı

Bir hikâyedir Tebriz.

Birer birer ağaçların kulaklarına fısıldanacak.

Yine hepsi uyuyacak.

Yine “Cırtdan” uyanık kalacak.

Yine “Devler” kaybedecek.

Yine

“Anneannem”in masalları kazanacak.

Bir hikâyedir Tebriz.

Yine de

“Diken Toplayan Yoksul Kişi”nin akıllı kızı

Şah’ın evine gelin gidecek.

Yine güller açacak, bahar olacak.

Yine “Bahtı Kara Yıldız”

Sabredecek.

“Sabır Taşı”na yalvaracak.

Yine sabreden kazanacak.

Yine “Kara Bibi”nin yalanları ortaya çıkacak.

Herkes “Nar Kızları”nın masumiyetine inanacak.

Ve yerden üç elma göğe uçacak.

Birisi Ay’ın

Birisi Güneş’in

Birisi de bizim olacak.

SousanNavadeh Razi

 

Muzip Masal Cini

Masallar üzerine ve masallara dair her şeyi heybesine doldurmuş bir masalcıdır Muzip Masal Cini. Bu bakımdan kendi masallarını ve Ribelyus adlı masal evreninde yaşananları naklederken başka hikayelere de misafir olur. Uzun lafın kısası masalların anlatılmayıp unutulmaya yüz tuttuğu bu yüzyılda yeniden masal anlatabilmek adına beyhude mücadeleye girmiş bir hayal kahramanıdır. Aynı zamanda anlatıla anlatıla günümüze kadar yolculuğuna devam eden masalların toplanması, derlenmesi ve arşivlenmesi gibi çalışmaları kendine görev addetmiştir. Muzip Masal Cini hem masal yazmak hem de unutulmaya yüz tutmuş masalları kayıt altına alıp arşivlemek üzerine hayat bulmuş bir hayali kahramanın gerçek dünya ile masalsı mücadelesidir.

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yapın

Eposta adresiniz yayınlanmayacak.