fbpx

Dr. Seçkin Sarpkaya’dan Bir Var İdi, Bir Yok İdi! Tebriz Türk Masalları Üzerine Bir İnceleme Selenge Yayınları Etiketiyle Raflarda

Sevgili dostum ve masalların yolunda omuz omuza yürüdüğüm güzel insanın doktora tezi olarak kaleme aldığı ‘Bir Var İdi, Bir Yok İdi! Tebriz Türk Masalları Üzerine Bir İnceleme’ Selenge Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.   Lafı çok da uzatmadan sizi kitabın tanıtım bülteniyle bırakayım. Zaten söyleyecek pek de söz yok Seçkin sağolsun güzel sözlerini kitabı hazırlarken etmiş bize de okumak paylaşmak kalmış…   İran denildiği zaman akla birçok kültür ögesiyle birlikte halk bilgisi ürünleri, en çok da masallar gelmektedir. İran geçmişten günümüze masalların yaratılıp, icra edilip, aktarıldığı; hem sözlü hem de yazılı olarak masalların doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı ve yolculuk yaptığı bir…

Masalseverlere Sesli Kitap Platformu Audioteka’dan Sesli Masal Kitapları

Teknolojinin yaşantımıza yeni getirisi olan sesli kitaplar uzunca bir süredir hayatımızda yer alıyor. Okumaktan keyif aldığımız kitapları sesli kitap olarak dinlemenin güzel farklı tatları da olmuyor değil. Özellikle zaman yokluğundan yakınanlardan tutun da yolda vakit geçirenlere, ev işlerinden tutun da uzun yolculuklara çıkanlara kadar bir çok farklı insan için güzel bir alternatif sesli kitap platformları. Benim de yakın bir zamanda tanıştığım bir sesli kitap platformu olan Audioteka’da binlerce sesli içerik mevcut. Uygulamaya ayda 19.90₺‘ye abone olduktan sonra ilk olarak ilgimi masal kitaplarının seslendirmeleri oldu. Gelin şimdi hangi masal kitaplarının uygulamada olduğuna birlikte göz atalım. Tabi ki listenin ilk kitabı her…

2,5 Uluslararası İstanbul Hikâye Anlatıcılığı Festivali

“Bizim zihinlerimizin anlatmaya, anlatışa gereksinimi vardır. Tutunmak için. Geçmiş artık geride kaldı, gelecekte ise sımsıkı yakalayabileceğin hiçbir şey yok. Gelecek henüz koca bir hiçlik. Orada nasıl yaşanabilir ki? İşte bundan dolayı, sahip olduğumuz tek şey geçmişte yaşanmışları ve şu an yaşanmakta olanları bize anlatan sözlerdir. Olmuşu ve olanı.” Ursula K. Le Guin – Anlatış   İlki 2014 yılında gerçekleşen Uluslararası İstanbul Hikâye Anlatıcılığı Festivali, istanbulimpro ve Muzip Masal Cini ortak organizasyonuyla yeniden hayat buluyor. Dünyanın son aylarda içinde bulunduğu bu sıkıntılı süreç şüphesiz ki hepimizi olumsuz etkiledi. Covid-19 salgını nedeniyle pandemi ilan edilmesinin sonucunda, sağlıklı kalmak adına sosyal hayatlarımızı erteledik.…

3. Uluslararası İstanbul Hikâye Anlatıcılığı Festivali Başlıyor

Her yıl binbir emek ve uğraşla hayata geçirmek için heyecanlandığımız Uluslararası İstanbul Hikâye Anlatıcılığı Festivali‘nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirmek için hazırlıklarımız sürüyor. İstanbulimpro ile birlikte organizsayonunu ve ev sahipliğini üstlendiğimiz festivalimiz bu yıl Tek-i Diyar teması üzerinden göç, mülteci ve sürgün hikayeleri ve panellerinden oluşurken bu yıl ki festivali hikaye ve masalların büyük ismi Pertev Nail Boratav’a ithaf etmekten mutluluk duyarız. Festival Tanıtım Bülteni   “O iyi insanlar, o güzel atlara binip, çekip gittiler.” —Yaşar Kemal     Bu yıl Mart ayının 18. günü ile 21. günü arasına denk gelecek olan 3. Uluslararası İstanbul Hikâye Anlatıcılığı Festivali, bu yıl “Terk-i…

Gerisi Hikaye Korku Konuşmaları’ndan Mutlaka Dinlemeniz Gereken 8 Podcast

Malumunuz son dönemlerde hikayeler ve hikaye anlatıcılığının yükselişi ile podcast yayıncılığı da giderek daha çok dinlenmelere doğru gidiyor. Apple’ın podcast uygulamasının ardından Spotify’da podcastlere geçtiğimiz yıl vermeye başladı. Birçok podcast yayıncısı kendi alanlarında çok farklı işlere imzalarını atıyor ama bugün benim için her bölümünden ayrı keyif aldığım ve dinlerken korkmak ile heyecan arasında merak duygumu tatmin ettiğim Gerisi Hikaye’nin yeri ayrı. Korku literatürü alanında uzman araştırmacı ve yazarlar olan Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik ve Galip Dursun’un bir araya gelerek 2014 yılından beri 7 sezon ve toplamda 155 adet bölümle (bu yazıyı hazırladığım 05.02.2020 tarihi itibarı ile) büyük bir korku…

Masal Kervanı Konferans Raporu

2019 yılı masallar için güzel bir yıl oldu diyebiliriz. Sevgili İlhan Öztürk’ün hayaline destek vermek çok güzel bir histi benim için. İşte Onun hayali olan Masal Kervanı projesinin konferans raporu da çıkmış. Lafı uzatmaya sanırım hiç gerek yok. Buyrunuz efendim.   Masal Kervanı Konferans Raporu Masallarda kahraman bir yolculuğa çıkar, yolda bilge kişinin ona verdiği ışığı -ki bu bir bilgi de olabilir bir nesne de – ya reddedip türlü belalara savrulur ya da alıp kendisine rehber kılar. Benim yolculuğum da tıpkı böyle bir masal yolculuğu. Masalları hep bir ırmağa benzetmişimdir, kıyısında yol aldığım bir ırmak. Öyle ki bu coşkun su…

Türkiye’de Mit ve Masal Çalışmaları veya Bir Olumsuzlama ve Tek-Tipleştirme Öyküsü

Türkiye’de halk bilimi araştırmaları denilince ilk akla gelen isimlerdendir Prof. Dr. M. Öcal Oğuz. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde uzun yıllar saha araştırmaları yapan ve bu  araştırmaları ile halk bilimine önemli katkılar sunan sayın Öcal Oğuz bir zamanın iki önemli ismi  Pertev Nail Boratav ve Nihal Atsız üzerinden kaleme aldığı bu yazıyı okumanız temennisi ile diyerek lafı uzatmadan sizi yazı ile baş başa bırakayım efendim. Türkiye’de Mit ve Masal Çalışmaları veya Bir Olumsuzlama ve Tek-Tipleştirme Öyküsü Prof. Dr. M. Öcal OĞUZ   ÖZ Mit ve masal çalışmalarının dünyaca tanınan ilk isimleri Grimm Kardeşlerdir. Grimm Kardeşler, Alman milletinin kültürünü ve kökenini halkın mit…

Yazının İzinde Masal Haritalarını Okuma Denemesi: Masal Tarihine Yeniden Bakmak

Masallarla ilgili yolculuğumun başladığı günden bu yana bir çok insanla yolum kesişti. Bir çoğu ile bir daha denk gelemesek de önemli bir kısmı çok yakın dostlarımdan oldu. Bir çok şeyi onların anlattıklarından ve yazdıklarından öğrensem de bu yolculukta yoluma ışık sesime sohbet oldular. İşte bunların başında Evrim Ölçer geliyor. Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde Halk Bilimi öğretim üyesi olan Evrim uzun yıllarını sahada masallar ve Anadolu üzerine harcamış. Kendisi bir derya masallarla ilgili en önemli kaynaklardan olan bir de kitabı var merak edenler için link bırakıyorum buraya. Aşağıda da masal severlerin ve masala ilgi duyanların mutlaka okuması gereken Millî Folklor, 2011,…

Muzip Masal Cini ile Şahmaran Masalları Akşamı @istanbulimpro (1 Kasım )

Anadolu’nun en eski ve köklü masallarından olan Şahmaran’ın fantastik dünyasında masallarla dolu bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Uzun zamandır topladığım ve bir araya getirmek için uğraştığım herkesçe malum Şahmaran ve onun acayipliklerle dolu maceralarına fantastik olaylarına iç içe geçmiş masallarına misafir olmaya bekliyorum efendim. Etkinlik Detayı Muzip Masal Cini Masal Araştırmaları kapsamında toplanan Şahmaran Masalları’nın anlatılacağı gece 1 Kasım Cuma akşamı Istanbulimpro‘da Muzip Masal Cini www.muzipmasalcini.com Kimdir Muzip Masal Cini? Masallar üzerine ve masallara dair her şeyi heybesine doldurmuş bir masalcıdır Muzip Masal Cini. Bu bakımdan kendi masallarını ve Ribelyus adlı masal evreninde yaşananları naklederken başka hikayelere de misafir olur.…

2019 Yılında Raflarda Yerini Alan Masal Kitapları

2019 Yılında Raflarda Yerini Alan Masal Kitapları Geçtiğimiz sene 2018 yılı için yaptığım liste bir çok masal sever için güzel bir kaynak olmuştu. En azından 2018 içinde hangi masal kitabı çıktı? Hangi yayınevleri hangi masal kitaplarını bastı? 2018 yılında hangi masal kitaplarını okumalıyım gibi sorusu olanlar için sanırım bir yanıt niteliğindeydi o yazıyı merak edenler aşağıdaki linki tıklayarak devam edebilirler. 2018 Yılında Raflarda Yerini Alan Masal Kitapları Bu yıl masallar için hem dinleme hem de okuma bakımından verimli bir yıldı diyebiliriz. Masala karşı artan ilgi ile birlikte bir çok yayınevi masal kitaplarını yayın programlarına alıp ardı ardına raflara çıkarmaya başladı.…