Büyük usta Naki Tezel’in derlediği Türk Masalları çok güzel bir edisyonla Alfa Kitap’tan raflardaki yerini aldı. Türk masallarına dair bir çok bildiğimiz masalın bir araya geldiği bu derleme özellikle masal seven ve masallara ilgi duyan herkesin her yaştan insanın keyifle okuyacağı eserler arasında.
Kitabın tanıtımında şöyle diyor ;
Masallar genellikle tekerlemeyle açılır:
Bir varmış, bir yokmuş. Evveli evveliyken. Develer tellal iken. Kediler berber, horozlar imam iken. Annem eşikte, babam beşikteyken. Ben babamın beşiğini tıngır mıngır sallarken. Annem düştü eşikten, alnı yarıldı kaşıktan.
Annem kaptı sopayı, babam kaptı maşayı…
Masalcının yeteneğine göre dallanır ve uzar bu tekerleme.
Masalın sonunda da daha kısa kısa bir tekerleme olur:
Masaldır bunun adı. Dinlemekle çıkar tadı.
Bazen de:
Masaldır bunun adı. Söylemekle çıkar tadı.
Naki Tezel hem anlatan hem de dinleyen için tadı çıkan masalları derlemeye 1930’lu yıllarda başlamıştı.
Türk Halk Bilmeceleri, Köroğlu Masalı, Keloğlan Masalları ve İstanbul Masalları onun folklora ilgisinin ürünleridir. Burada biraraya getirdiği 54 masal Türkçenin hazinesi olarak çoktan belleklere kazınmıştır.
Tanıtım metininde de dediği Naki Tezel 1930’lu yıllarda masal derlemelerine başlamış o tarihten itibaren Türk Masalları için önemli kaynaklar arasına giren derlemede, sultanlardan şehzadelere, Alicengiz oyunlarından türlü hokkabazlıklara, Keloğlandan Köroğluna kadar bir çok bildik masala ve masal öğesine misafir olabiliyoruz. Uzun lafın kısası rafınızda mutlaka olması gereken kitaplar arasında olan Türk Masalları tekrar tekrar okuyacağınız hayal aleminin uçsuz bucaksız diyarlarına kapı açan anahtarlar gibiler.
Kitabın Özellikleri;